Schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem en zeer lastig te behandelen. Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan in beschadigde nagels ten gevolge van bijvoorbeeld stoten, sporten of knellende schoenen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen nestelen in teennagels.  

Sinds kort is er een nieuwe  methode voor de behandeling van schimmelnagels  die nagenoeg 100% schimmeldodend is, PACT-Schimmelnagel Therapie. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie is doeltreffend en pijnloos zonder bijwerking. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel  zijn ongekend. PACT is een afkorting en een wetenschappelijk begrip voor Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Met deze methode kunnen schimmels zeer effectief op  voet- en vinger nagels gedood worden.

 

 Voordat de eigenlijke PACT behandeling wordt gedaan wordt de schimmelnagel dun af gefreesd en opgeruwd. Daarna wordt een gel op de nagel opgebracht met daarin het photosensitiser Toluidin-blauw (lichtgevoelige kleurstof). Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel. Na de inwerktijd wordt een speciale PACT-lamp met rood LED-licht op de nagel geplaatst. Doordat dit  licht een specifieke golflengte heeft wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en ontstaat radicale zuurstof, welke de celwand van de schimmel beschadigd. Als de celwand stuk is kan een schimmel niet meer leven en sterft deze. 

 

Na de PACT-behandeling  is het belangrijk dat er geen her-infectie plaatsvindt en er snel uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt. In dit nabehandelingstraject is het therapietrouw zijn van essentieel belang. Plaatsen waar schimmelinfectie kan worden opgelopen dient men zo veel mogelijk te mijden of maatregelen hiertegen te nemen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk; dat de voeten na het wassen goed worden afgespoeld en afgedroogd ook tussen de tenen en dagelijks schone sokken aan doen. De schoenen die tijdens de schimmelinfectie zijn gedragen, dienen dagelijks voordat deze worden aan getrokken te worden ontsmet met een schimmelwerende spray. Ook is het aan te bevelen om in de eerste periode na de behandeling een antischimmel product op de nagel te gebruiken om deze zoveel mogelijk te beschermen tegen her-infectie.